Istorija
Kultura / Zanimljivosti
Gradačački sajam
Foto album grada
Foto album kule
  Foto galerija novo
Foto album raje
Stari crteži grada
  Gradačac u pjesmi
 
  Husein-kapetan G.
  Hasan Kikić
  Mustafa Novalić
  Ahmed Muradbegović
 
  Forum
  Knjiga gostiju
E-mail adresar
  Java Chat
 
  Radio Slon
  Radio Kameleon
  BH radio 1
 
  Riječ-dvije...
  Kontakt info...

Gradačac i njegova okolina zbog svoje bogate istorije obiluju kulturno-istorijskim, privrednim i turističkim zanimljivostima.

Gradačac je živahan kulturni centar u kome se izvode mnogi kulturno-umjetnički programi i manifestacije. Najistaknutije mjesto među njima pripada Kikićevim susretima, književno-kulturnoj smotri, a posvećena je uspomeni na ličnost i djelo književnika i revolucionara Hasana Kikića. Književna manifestacija "Kikićevi susreti" održana je u Gradačcu prvi puta od 13. do 15. aprila 1973. godine. Svečani početak prvih Kikićevih susreta proglasio je prof. dr. Mustafa Imamović. On je u svom pozdravnom govoru istakao da ova manifestacija ima za cilj: "širenje progresivnih i humanih kulturnih vrijednosti u prvom redu lijepe književnosti naroda BiH".

Pred kraj augusta svake godine u Gradačcu se održava međunarodni sajam šljive. Ova veoma korisna privredna manifestacija ustoličena je 1969. godine.

U Gradačcu je banjsko lječilište Ilidža. Ljekovita svojstva njene termalne vode bila je poznata i u tursko doba. Godine 1882. ovdje je napravljen prvi banjski objekat i uz njega dvije stambene zgrade. Banja se postepeno širila i danas razvila u veliki,
savremeno organizovan banjsko-hotelski kompleks. Voda banje Ilidže je termalna s temperaturom od 29 do 29,3C.

Pored izvanredne ljekovitosti, banja sa svojom neposrednom okolinom, zatim vještačka jezera "Hazna" i "Vidara" s uređenim plažama za kupanje i mogućnošću izvođenja sportova na vodi i bavljenja ribolovom, kao i ostali susjedni tereni i krajolici, sa svojim rječicama i potocima, šumama, livadama i proplancima, čine ovaj kraj izuzetno zanimljivim i privlačnim u oblasti turizma i turističkog prometa.

Jedan od rijetkih nalaza, koji ukazuje na nastanjenost u tzv. predhistorijskom dobu čini nalaz u selu Ražljevi (Omeragići) na mjestu zvanom "Cigla" na kojem se još i danas mogu vidjeti ostaci glinenih zidina, koje po svoj prilici, potječu iz neolita.

* * *

Tekst je izvađen iz knjiga "Gradačac - turistički i privredni vodič" i "Gradačac od 1945. do 1991."
 
  Gimnazija "Mustafa Novalić"
  O. Š. "Hasan Kikić"
  MIRROR doo. Gradačac
  Gradačački sajam
  Poduzetništvo, Opć. Grad.
  DIWAN magazin
  DD "Namještaj" Gradačac
  site4art.com
  Zabavni klub P&S
  osmanovic-edina.net
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
Gradačac.net 1999 - 2006