Istorija
Kultura / Zanimljivosti
Gradačački sajam
Foto album grada
Foto album kule
  Foto galerija novo
Foto album raje
Stari crteži grada
  Gradačac u pjesmi
 
  Husein-kapetan G.
  Hasan Kikić
  Mustafa Novalić
  Ahmed Muradbegović
 
  Forum
  Knjiga gostiju
E-mail adresar
  Java Chat
 
  Radio Slon
  Radio Kameleon
  BH radio 1
 
  Riječ-dvije...
  Kontakt info...

Za nastanak i razvoj Sajma šljive u Gradačcu, presudna je bila 1969. godina kada je Skupština općine Gradačac, na svojoj sjednici od 07. 10. 1969. godine donijela Odluku o ustanovljenju Dana šljive. U ovoj Odluci sadržani su osnovni dugoročni ciljevi ove privredno-turističke manifestacije, koja će kasnije izrasti i afirmisati se kao Sajam šljive u Gradačcu.

Proslava Dana šljive održava se svake godine u posljednju subotu i nedjelju mjeseca augusta. Dan šljive je turističko-privredna manifestacija posvećena šljivi i proizvodima od šljive. Svaki Sajam šljive prate brojne kulturno-zabavne manifestacije na kojima učestvuju kako amaterska društva, tako i profesionalci, a sve to završava vatrometom u centru grada i zabavnom večeri "Plava noć" uz učešće najpoznatijih pjevača narodne i zabavne muzike.

Sajam šljive, uklapa se veoma dobro i u planove općine da se Gradačac razvija kao turističko mjesto, budući da za to ima dobre predispozicije, prirodne ljepote kraja, kulturno-historijske spomenike iz naše bliže i dalje prošlosti i nadasve gostoljubive stanovnike općine, kao i privredne, političke, kulturne i javne radnike koji su spremni da se angažiraju na organiziranju, održavanju i razvoju te manifestacije.

Sajam je kroz svoje dugogodišnje trajanje stalno proizvođačima približavao sve ključno što se u toj proizvodnji događa, kako u BiH tako i šire. Proizvođači su mogli da na izložbama razgledaju najsavremeniju mehanizaciju za voćarstvo i poljoprivredu uopće, kao i da odmah i kupe ono što im je potrebno.

Četrnaestu sajamsku manifestaciju 1983. godine otvorio je dr. Milorad Stanojević, predsjednik Saveznog komiteta za poljoprivredu. On je tom prilikom naglasio: "Danas, kada održavamo četrnaesti Sajam šljive, na kome je učešće pravilo 220 izlagača iz zemlje i inostranstva i kada se približavamo petnaestogodišnjem jubileju, može se s pravom istaći da ovaj specifičan sajam u Gradačcu sve više izrasta u specifičnu proizvodnu jugoslovensku manifestaciju, koja svojim sadržajem podstiče i doprinosi razvoju ukupnog šljivarstva u čitavoj našoj zemlji.

* * *

Tekst je izvađen iz knjige "Gradačac od 1945. do 1991."
 
  Gimnazija "Mustafa Novalić"
  O. Š. "Hasan Kikić"
  MIRROR doo. Gradačac
  Gradačački sajam
  Poduzetništvo, Opć. Grad.
  DIWAN magazin
  DD "Namještaj" Gradačac
  site4art.com
  Zabavni klub P&S
  osmanovic-edina.net
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
Gradačac.net 1999 - 2006