Istorija
Kultura / Zanimljivosti
Gradačački sajam
Foto album grada
Foto album kule
  Foto galerija novo
Foto album raje
Stari crteži grada
  Gradačac u pjesmi
 
  Husein-kapetan G.
  Hasan Kikić
  Mustafa Novalić
  Ahmed Muradbegović
 
  Forum
  Knjiga gostiju
E-mail adresar
  Java Chat
 
  Radio Slon
  Radio Kameleon
  BH radio 1
 
  Riječ-dvije...
  Kontakt info...

Novalić Mustafa bio je uzoran pedagog i prosvjetni radnik, profesor književnosti u gradačačkoj gimnaziji, a kasnije i njen direktor. Rođen je u Gradačcu 05. januara 1952. godine, a tragično izgubio život na braniku BiH, 07. februara 1993. godine.

Bio je talentovan književnik, prozni pisac. Njegova zapažena zbirka pripovijedaka "Pobratimstvo" nagovijestila je velike književne mogućnosti, te ga svrstala u red talentovanih književnika srednje generacije, koji je trabalo tek da stvara i pred kojim je bila književna perspektiva. Bio je "jedan od najupečatljivijih književnika srednje generacije u bošnjačkoj i bosansko-hercegovačkoj književnosti".

Tužna je igra sudbine, da je u pomenutoj zbirci proze posljednja pripovijetka ovoga pisca nosila naslov: U iščekivanju smrti, koja je, nažalost, ne dugo iza toga i stigla.

U recenziji, povodom štampanja njegove zbirke pripovijedaka književnik Mirko Marjanović ističe: "Ne bez razloga u ovim neobičnim pričama o duhovnom siromaštvu života glavne ličnosti su poznati autori klasičnih i modernih djela književnosti, filozofije, nauke, slikarstva. U idejama njihovih svjetova Novalić vidi univerzalne ključeve za razumijevanje života, a u samoj umjetnosti izvore bratstva, na čijoj matrici nalazi najinspirativnije tačke za vlastiti duhovni rukopis.

 

U svijetu literature, filozofije i slikarstva Novalić otkriva ono osjećanje života koje podrazumijeva sveobuhvatnost i koje integrira profinjenost sa surovošću, misaonost s ispraznošću u supstancijalni stav spram prošlog, sadašnjeg i budućeg".

* * *

Tekst je izvađen iz knjige "Gradačac od 1945. do 1991"
 
  Gimnazija "Mustafa Novalić"
  O. Š. "Hasan Kikić"
  MIRROR doo. Gradačac
  Gradačački sajam
  Poduzetništvo, Opć. Grad.
  DIWAN magazin
  DD "Namještaj" Gradačac
  site4art.com
  Zabavni klub P&S
  osmanovic-edina.net
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
Gradačac.net 1999 - 2006