Istorija
Kultura / Zanimljivosti
Gradačački sajam
Foto album grada
Foto album kule
  Foto galerija novo
Foto album raje
Stari crteži grada
  Gradačac u pjesmi
 
  Husein-kapetan G.
  Hasan Kikić
  Mustafa Novalić
  Ahmed Muradbegović
 
  Forum
  Knjiga gostiju
E-mail adresar
  Java Chat
 
  Radio Slon
  Radio Kameleon
  BH radio 1
 
  Riječ-dvije...
  Kontakt info...

Hasan Kikić, književnik i revolucionar, rodio se 1905. godine u Gradačcu. Četnici su ga mučki ubili na Čemernici 1942. godine. Kikićev život bio je ispunjen velikim stvaralačkim naporom, produktivnog književnog stvaraoca na strani socijalno obespravljenih i potlaćenih.

Svoje književno djelo, kao i život u cjelini posvetio je siromašnom i napaćenom bosanskom čovjeku, iz čijih je redova i sam ponikao. Rijetko je ko na ovom našem tlu s takvim poznavanjem ljudi i njihovog života i s takvom ljubavlju, ulazio u svijet proleterizirane bosanske sirotinje, u svijet obespravljenih. Iz Kikićevog pera progovorio je narod, ojađen i pritisnut nevoljama, izmučen i napaćen.

Sažeto, ali veoma ilustrativno, rekao je o Kikiću na Trećim Kikićevim susretima u Gradačcu 1975. godine Rizo Ramić, književnik i književni kritičar: "Trajna mu je zasluga i za našu literaturu, što je uz Miroslava Krležu, Augusta Cesarca i još nekoliko naših naprednih književnika, jedan od eminentnih tvoraca naše napredne književnosti između dva rata, koja je osim estetskog značaja, svojim moralnim buntom i svojom društvenom usmjerenošću, pozitivno uticala na revolucionarno opredjeljenje slobodoljubivih čitalaca, na pobjedu revolucije. I Kikić je pomagao da se krče novi putevi u našoj književnosti, borio se za nove teme i sadržaje, unosio u nju nova jezička bogatstva, kazao svježe lirske riječi, intezivnim bojama svoje poetske palete naslikao ocjelno tvrde, jake likove radnih ljudi, obznanio njihov žarki optimizam".

Najbolja Kikićeva djela su "Provincija u pozadini" (1935), "Ho-ruk" (1936) i "Bukve" (1938). "Provincija u pozadini", balestritički ciklus iz rata, čini tematsku cjelinu i predstavlja dokument o djetinjstvu pisca i njegovih vršnjaka, o teškim godinama Prvog svjetskog rata. O Kikiću je mnogo rečeno, napisano i objavljeno. Njegovom djelu će se uvijek iznova vraćati buduće generacije. Hasanu Kikiću je "mjesto u elitnoj pripovjedačkoj reprezentaciji BiH između dva rata pa i šire u jugoslovenskim okvirima".
Tekst je izvađen iz knjige "Gradačac od 1945. do 1991"
 
  Gimnazija "Mustafa Novalić"
  O. Š. "Hasan Kikić"
  MIRROR doo. Gradačac
  Gradačački sajam
  Poduzetništvo, Opć. Grad.
  DIWAN magazin
  DD "Namještaj" Gradačac
  site4art.com
  Zabavni klub P&S
  osmanovic-edina.net
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
Gradačac.net 1999 - 2006