Istorija
Kultura / Zanimljivosti
Gradačački sajam
Foto album grada
Foto album kule
  Foto galerija novo
Foto album raje
Stari crteži grada
  Gradačac u pjesmi
 
  Husein-kapetan G.
  Hasan Kikić
  Mustafa Novalić
  Ahmed Muradbegović
 
  Forum
  Knjiga gostiju
E-mail adresar
  Java Chat
 
  Radio Slon
  Radio Kameleon
  BH radio 1
 
  Riječ-dvije...
  Kontakt info...

Prvo značajno književno ime iz Gradačca je Ahmed Muradbegović. Rođen je 03. 03. 1898, na kraju devetnaestog stoljeća, kada je u Bosni i Hercegovini bilo već prošlo deset godina od odlaska Osmanlija sa ovih prostora i kada je već uveliko ustoličen jedan novi režim po zapadno-evropskim mjerilima, a za Bošnjake i druge narode u BiH to je u krajnjoj istanci po onoj narodnoj "sjaši Murta da uzjaše Kurta", samo sada na jedan "kulturniji" način.

Muradbegović je čovjek nove epohe, koji pripada dvadesetom stoljeću, a i njegovo će književno djelo u cjelini biti okrenuto budućem vremenu. A ovaj veliki bosanskohercegovački književni stvaralac bit će neopravdano zapostavljen u novoj socijalističkoj Jugoslaviji, dugo vremena ignorisan i zabranjivan, iako to njegovo književno djelo nije ni po čemu zasluživalo. Za vrijeme NDH u Sarajevu bio je imenovan za intendanta (direktora) Narodnog kazališta. A poslije rata biva optužen i osuđen za saradnju sa okupatorom, te mu se za dug niz godina oduzimaju građanska prava. Tako da ovaj kulturni i književni stvaralac nije za života dovoljno osjetio čast i priznanje za svoje izuzetno stvaralaštvo, kako u sredini iz koje je ponikao, tako i u BiH i Jugoslaviji. Tek, poslije njegove smrti, kada su izvan BiH počeli svojatati ovoga književnika i valorizirati rezultate njegovog književnog stvaralaštva, tada su se sjetili i Bosanci da je to čovjek koji je svojim književnim djelom trajno ušao u historiju književnog stvaralaštva, te da je njegovo djelo veliko, trajno i nezaobilazno. Prema Muradbegoviću i njegovom književnom djelu, Gradačačani, a i drugi "odgovorni" Bošnjaci učinili su veliku nepravdu.

Ahmed Muradbegović osnovnu školu završio je u Gradačcu, a gimnaziju u Sarajevu. U Zagrebu završava Filozofski fakultet i Dramsko umjetničku školu 1921. godine. U svom radnom vijeku Muradbegović je najviše bio vezan za pozorište i druge kulturne institucije. U toku Drugog svjetskog rata Muradbegović je završio dramu "Husein-beg Gradaščević". Umro je 15. 03. 1972. godine u Dubrovniku.

Tekst je izvađen iz knjige "Gradačac od 1945. do 1991"
 
  Gimnazija "Mustafa Novalić"
  O. Š. "Hasan Kikić"
  MIRROR doo. Gradačac
  Gradačački sajam
  Poduzetništvo, Opć. Grad.
  DIWAN magazin
  DD "Namještaj" Gradačac
  site4art.com
  Zabavni klub P&S
  osmanovic-edina.net
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
Gradačac.net 1999 - 2006